Goed in Food
+31 (0)6 - 53 777 158

The Aussie three

08-12-2017

The Aussie three

Een food liefhebber die op reis is, doet natuurlijk niets liever dan op zoek gaan naar de specialiteiten in verschillende landen. Juist de verschillen in eetcultuur, ingrediënten en bereidingswijze maken het eten in andere landen zo leuk. Australië is een westers land, en kent daardoor op het gebied van food veel overeenkomsten met wat wij gewend zijn. Dit keer ga ik in op drie gerechten die typisch Australisch zijn, doordat de ingrediënten hier vandaan komen. Ik heb het hier over vlees, vis en reptiel, oftewel kangoeroe, barramundi en krokodil!

Kangoeroe
De afgelopen jaren is kangoeroevlees erg omstreden geweest door het slachtproces en bacteriën die mogelijk in het vlees zouden zitten. Er zijn zelfs landen die een importverbod op kangoeroevlees hebben ingesteld. En hoewel kangoeroevlees echt typisch Australisch is, zie je - met name in de steden – bijna geen Australiër dit vlees eten. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de kangoeroe hun ‘nationale embleem’ is. Daarnaast wordt er ook gesproken over de ‘Skippy factor’: de populaire film zorgt ervoor dat veel inwoners het schattige dier niet willen eten.
Op het Australische platteland is het dan ook makkelijker om als toerist kangoeroe op de menukaart te vinden. Voor consumptie worden eigenlijk alleen de filets en steaks gebruikt, en naar oud Aboriginal-gebruik, dient de staart als basis voor kangoeroesoep.
De smaak van het vlees hangt logischerwijs af van de leeftijd van de kangoeroe. Aan een oudere kangoeroe zit echt een wildsmaak, waar je natuurlijk van moet houden. De jongere kangoeroes hebben een vollere, minder wilde smaak. Wat smaak betreft komt het in de buurt van hertenvlees, maar is wel degelijk een stuk malser. Dit stuk vlees wordt uiteraard bereid op de barbecue, en moet goed rood zijn vanbinnen. Naast de krachtige, specifieke smaak heeft kangoeroevlees nog meer voordelen: vetarm en vol proteïnen!  

Barramundi
Deze vis is sinds een aantal jaar ook goed in Nederland te verkrijgen, terwijl het zijn oorsprong vindt in de Grote en Indische Oceaan. De naam barramundi is een Aboriginalwoord dat ‘grote schubben’ betekent. Deze vis is eigenlijk overal in Australië goed te verkrijgen en is duidelijk ook een van de favoriete vissen van de Australiërs zelf. De beste at ik in Brisbane bij Jade Buddha, waarbij ik moet toegeven dat de locatie zeker iets toevoegt aan de eetbeleving. De stevige structuur van de barramundi is te vergelijken met die van zeebaars en heeft een zachte, lichtzoete smaak.

Krokodil
Lange tijd is krokodillenvlees weggegooid omdat alleen de waarde van de huid van de krokodil werd ingezien. Inmiddels is dit veranderd, en wordt krokodillenvlees regelmatig aangeboden, met name in de Verenigde Staten en Australië. In Australië is dit vlees het beste te verkrijgen in het noorden tussen Darwin en Cairns. In dit lijstje is krokodil mijn minst favoriete gerecht, door het toch wat taaie mondgevoel. Kip en kikkerbillen zijn vergelijkbaar, en krokodil kan je dan ook op dezelfde manier bereiden.

>>The Aussie three