Goed in Food
+31 (0)6 - 53 777 158

De ultieme smaakervaring !

31-03-2014

De ultieme smaakervaring !

Gisteren was ik te gast op het Proevers evenement van Iens. Voor wie het niet weet, Iens.nl is het online platform waar je alle restaurants in Nederland kunt zoeken, vinden en reserveren, beproefd en beoordeeld door hun eigen gasten. Iens nodigde haar ‘topproevers’ uit om, hoe kan het ook anders, te komen proeven.
We mochten proeven van brood “ van Menno” , worst van “Mr.Kitchen”, wijn van “By the Grape, IJs van “Erben” , Bitterballen van “ Jacob” en een heerlijke salade van Chef Ricardo van Ede. Een waar culinair festijn waar vele proevers uit het hele land op waren afgekomen.

Tijdens het evenement heb ik mensen geïnterviewd met de vraag welk zintuig het belangrijkste was bij het proeven. Vele mensen dichten de tong de belangrijkste rol toe en dat is natuurlijk ook vrij logisch. De tong is het instrument waarmee je proeft en met behulp van de smaakpapillen op de tong kun je zoet, zuur,zout, bitter en umami ( de vijfde smaak ) waarnemen. Er waren proevers die hun neus de belangrijkste functie toedichten. Zij legden uit dat zonder hun geur zintuig niets echt zou smaken. Dat klopt natuurlijk ook want het is bewezen dat als je bijvoorbeeld verkouden bent en je neus verstopt zit, je een stuk minder goed proeft. Oren en ogen werden bij het proeven als minder belangrijk ervaren terwijl we toch eigenlijk heel visueel zijn ingesteld. Als iets er smakelijk uitziet, letterlijk ‘om in te bijten’, dan beleef je dat toch heel anders als je dat product geblindeerd zou proeven.

Wat mij opviel was dat weinig mensen tot de conclusie kwamen dat het eigenlijk een samenspel van factoren is. Naast de zintuiglijke waarneming spelen de omgeving en je eigen gemoedstoestand een belangrijke rol. Met twee ultieme smaakervaringen wil ik dat toelichten. Menno van ‘Brood van Menno’ vertelde over zijn ultieme smaakervaring die bestond uit het kopen van een Frans brood bij een Parijse bakkerij en dat hij het brood al op straat in stukken brak, de knapperige korst nog hoort breken, nog steeds weet hoe het brood aanvoelde en dat de smaak een beleving was die hij nooit meer zou vergeten. Hij weet ook dat er een kat aan de overkant van de straat liep en hoe het in de straat rook. Al zijn zintuigen stonden op scherp en op dat moment beleefden mens, product en omgeving in perfecte balans een ultieme smaakervaring. Het heeft zijn toekomst bepaald!

Persoonlijk heb ik zo’n herinnering aan de lekkerste aardbei die ik ooit heb geproefd! Na een lange warme wandeltocht door de bergen, in de omgeving van Die in Frankrijk, kwamen we aan bij een huisje van een kluizenaar die daar geheel in zijn eentje met een paar kippen en geiten leefde. Hij bood ons een aardbei aan, ieder één om precies te zijn en die smaaksensatie die mij toen overviel staat voor altijd in mijn geheugen gegrift. De intense smaak van deze zon doorstoofde aardbei, de geur van berg met lavendel, de bel van de geit en het prachtige uitzicht. Alles klopte en viel samen. Een ode aan de zintuigen!

Koester ze en prijs ze. In combinatie met heerlijke producten, bijzondere omgeving en uw gemoedstoestand kunnen ze u in extase brengen. Al die proevers van Iens waren daar gister een mooi voorbeeld van!

>>De ultieme smaakervaring !